Allergi & Intollerance

gluten allergi

Gluten-allergi

Gluten allergi skyldes oftest mangel på et enzym til nedbrydelsen af protein til aminosyrer. Hvis proteinet ikke bliver effektivt nedbrudt, grundet det manglende enzym, kan proteinet bevæge sig over i lymfevæsken. Den allergiske reaktion fremkommer, idet vores immunesystem forsøger at nedkæmpe proteinet, der optræder som et fremmedlegeme. Hvis immuneforsvaret møder dette fremmedlegeme igen, vil det være forberedt, og kan derved angribe fremmedlegemer, som f.eks. gluten, endnu tidligere og stærkere.

Gluten allergi

  • 1 ud af 100 mennesker har en genetisk gluten intolerance.
  • Et større antal er glutensensensitive, hvilket betyder kroppen ikke reagere lige så voldsomt.
  • birvirkningerne: oppusthed, hovedpine, mavepine og ledsmerter.

Sundhedsstyrelsen foreslår, at småbørn først får glutenholdig mad fra seksmånederalderen, idet det er større risiko for at udvikle glutenallergi som spædbarn.

Behandling: undgå at spise glutenholdige produkter, i særdeles  mel af enten hvede, rug eller byg.

Laktoseintolerance

Laktose intolerance skiller sig ud fra gluten allergi, i det der ikke er direkte tale om en allergi. Hvis man er intolerant over for laktose skyldes det, at kroppen mangler enzymet laktase. Mangel på dette enzym kan give de næsten samme gener som gluten allergi; diarré, oppustethed og mavesmerter. Der kan gå lige fra 15 min til 6 timer efter man har drukket mælk, til at man oplever disse gener. Man behøver ikke at være fuldstændig intolerant over for mælk, typisk arbejder ens laktase enzymer bare ikke for fuld aktivitet. Derfor kan man sagtens være laktose intolerant, og stadig kunne tåle et glas mælk om dagen f.eks.

Laktose intolerance

  • 1 ud af 10 i nordeuropa er laktose intolerante.
  • skyldes mangel på enzymet laktase
  • birvirkninger: Uro i maven, diaré og kolik.

Fruktoseintolerance

Intolerance over for fruktose fremkommer ved mangel på enzymer til bearbejdning af fruktose. Fruktosen bliver derfor langsomt oplagret i cellerne, hvor den skaber gener for mavetarm-processerne. Det er blevet diskuteret blandt forskere, hvorvidt fruktoseintolerance og en indvirkning på humøret. Sukker er nemlig en essentiel del af kroppens optagelse af flere næringstoffer. f.eks. kan fruktoseintolerance,   give folk svært ved at opbygge stoffet serotonin. Serotonin er et signalstof der giver følelsen af lykke, derfor har læger opdaget, at der er en tendens mellem fruktoseintolerance og depression.

Fruktose intolerance

  • 75% af dem der lider af fruktose intolerance lider også af laktoseintolerance
  • Undgå at spise/drikke for meget frugt/frugtjuice. Det er også vigtigt at være opmærksom på at sorbitol, som er et kunstigt sødemiddel, bliver omdannet til fruktose i tarmen.
  • Bivirkinger: oppustethed i mave- tarmsystemet, diaré, hovedpine og humørsvingninger

Fødevareproduktionen i udvikling

Fødevareproduktionen er i konstant udvikling, især i løbet af de seneste 50 år, hvor globaliseringen og vedligeholdesesmetode af fødevarer stadig bliver bedre og bedre. Dette faktum betyder også at vores kroppe skal vende sig til en ny måde af spise på.

For omkring 40 år siden havde den gns. dansker et fruktose indtag på ca. 20 g. om dagen. I dag har den gns. dansker et fruktose indtag på ca. 50 g. om dagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *